Wij willen graag genuanceerd nadenken over mens-dierinteracties.
Vandaag vieren we Werelddierendag; een ideaal moment om even stil te staan bij onze eigen houding ten opzichte van dieren.
![]() |
Bron:www.Anky.nl |
Het onverdoofd slachten brengt nogal wat teweeg, en dit wijst op een bezorgdheid voor het welzijn van dieren. Een bezorgdheid die terecht is, maar niet consequent... onverdoofd slachten van schapen is zichtbaar in de media. De dagelijkse praktijken in onze Westerse slachthuizen zijn dat niet.
In de Belgische slachthuizen moeten de dieren verdoofd / bedwelmd zijn voordat ze geslacht worden, al zijn we best niet te naïef voor wat de uitvoering van deze wet in de praktijk betreft. Ten gevolge van een groot aantal factoren (onder andere tijdsdruk, grote aantallen dieren, gebrekkige opleiding, onverschilligheid door afstomping,...) worden er nog steeds miljoenen dieren per jaar bij vol bewustzijn in stukken gesneden (Herzog, 2010).
En dan heb ik het nog niet over de levensomstandigheden van dieren in de intensieve veeteelt.
![]() |
Bron: www.edmundsonbeef.com |
Barmhartigheid en rituele slachting
Veel mensen weten niet dat de Dhabiha - de rituele slachting - als doel heeft om het dier zo min mogelijk pijn te bezorgen. Barmhartigheid tegenover dieren speelt een belangrijke rol in de Islam (Kluveld, 2009: 123 -125).
Zowel de Dhabiha (halal slachten) als de Shechita (Koosjer slachten) zijn ontstaan vanuit een oprechte bezorgdheid voor het welzijn van het dier dat geslacht werd (Kluveld, 2009).
De voorgeschreven technieken, materialen en methodes waren in hun tijd de meest diervriendelijke. Zo moet het mes steeds scherp zijn, de slachter dient bekwaam te zijn en het dier moet tijdens zijn leven goed behandeld worden (Kluveld, 2009).
Volgens de Zuid-Afrikaanse professor Van Heerden is de Islam een diervriendelijke godsdienst: “Die moderne Islamitise godsdiens word oor die algemeen gekenmerk deur ’n positiewe houding teenoor diere.” (Heerden, 2002: 1081).
![]() |
Bron: www.vandaag.be |
Rituele slachting in de 21ste eeuw
Er rijzen twijfels of deze technieken in de huidige tijd nog te rechtvaardigen zijn.
De uitspraak van Das Verband der Tierschutzvereine des Deutsches Reiches uit 1886 is vandaag nog steeds zeer actueel:
“Zelfs religieuze opvattingen zijn niet onveranderlijk en moeten voldoen aan de voortschrijdende standaarden van humaniteit en educatie.”
(Kluveld, 2009: 125).
De Antwerpse moslima en schepen voor dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud verwoordt het goed:
"Nergens in de Koran of de islamitische traditie kun je terugvinden dat het dier niet verdoofd mag worden’, zegt ze. ‘Integendeel, de moslims wordt aangeraden om dieren op een barmhartige manier te behandelen omdat zij rechten hebben. Dit is dan ook de reden waarom ik elke moslim wil aanmoedigen gebruik te maken van de alternatieven die bestaan om het Offerfeest te vieren. Iedereen moet voor zichzelf kunnen uitmaken in wat hij of zij gelooft, maar ik vind dat religie nooit een excuus mag zijn om een dier nodeloos te doen lijden."
Bron: De Standaard, 1-10-2014
Samen werken aan positieve mens-dierinteracties
In een tijd waarin onbegrip al snel leidt tot polarisering, wil De Groene Oase vzw graag een lans breken voor een gemeenschappelijke bekommernis.
In elke maatschappij - ongeacht religie, cultuur of achtergrond - zijn mensen begaan met het welzijn van dieren. Als we vertrekken vanuit deze gemeenschappelijke bekommernis, kunnen we middels een open dialoog komen tot een beter begrip voor elkaar.
Zo kunnen we op een constructieve manier werken aan positieve(re) mens-dierinteracties.